דיאטנית מומחית של מטרנה מייעצת לאמהות טריות וגם וותיקות כיצד להקל על תינוקן בחודשים הראשונים לחייו כשהוא סובל קשות מגזים. אמהות? כנסו!
אמא יקרה, כדיאטנית לאמהות ולתינוקות אני נתקלת רבות בשאלות ותהיות סביב תזונת התינוקות והילדים גם בקרב אמהות צעירות וגם אצל אימהות וותיקות ומנוסות, אשר עדיין נתקלות לראשונה בבעיות חדשות. כי כל ילד הוא עולם ומלואו, המביא עמו ברכה וגם אתגרים, ועל אף שכל תינוק שונה מהאחר, רבים מהם סובלים מתופעה דומה – ה"קוליק".
מה זה קוליק? מהם הגורמים ומה אפשר לעשות?
קוליק שרובנו מכירים כ"גזים" הוא תופעה המוגדרת כבכי הנמשך כ-3 שעות ביום, מופיע לפחות 3 פעמים בשבוע ונמשך 3 שבועות לפחות.
כל מי ששמע תינוק בוכה יודע שבכי של 5 דקות מרגיש לעיתים כמו נצח. קל וחומר בכי של 3 שעות המעיד על סבל של התינוק ומייצר תחושת חוסר אונים קשה להורים. התחושה חזקה במיוחד במידה ולא יודעים איך אפשר להקל עליו.
מהו הגורם לתופעה? מדובר על תופעה טבעית המאפיינת את הבשלת המעי, שמתחיל לעבוד לראשונה עם הלידה. וכמו כל מערכת חדשה, גם כאן לעיתים יש קשיים בהתחלה ולכן התינוק עשוי לסבול מכאבי בטן וגזים. תופעה זו יכולה להופיע כבר בגיל שבועיים, להגיע לשיאה בגיל חודשיים והיא חולפת לרוב עד גיל 3-4 חודשים.
אולי ינחם אותך מעט לדעת שזוהי תופעה נפוצה: במחקר שנערך בקרב אמהות לתינוקות עד גיל 6 חודשים נמצא כי 70% מהן דיווחו כי תינוקן סבל מגזים ואי נוחות במערכת העיכול.
אז מדוע תינוק אחד יסבול מקוליק בעוד האחר לא? החיידקים הפרוביוטים הינם משפחה שלמה של "חיידקים טובים" המתגוררים דרך קבע במעי כבר מינקות. החיידקים הפרוביוטיים עוזרים לתינוק הקטן להתמודד עם קשיי העיכול, אבל לא כל תינוק נולד עם אותה כמות חיידקים. מחקרים שנעשו גילו כי לתינוקות שסובלים מגזים יש פחות חיידקים טובים מתינוקות שלא סבלו ונהנו מהתחלת חיים רגועה יותר.
אז מה אפשר לעשות?? מה אני ממליצה לעשות?
• עוד לפני שנגיע לתזונה אפשר להרגיעו בדרכים שונות כמו להחזיקו כך שבטנו מונחת על זרועכם, לערסל אותו בחיקכם כשהוא צמוד אליכם, לקרב את ברכיו בעדינות אל בטנו בעודו שוכב על גבו, לעשות לו אמבטיה חמימה ולאחריה עיסוי עדין לבטן וכמובן לדבר אליו בטון רגוע.
• מבחינה תזונתית – במידה ואת מניקה יש להמשיך בכך ואפשר לנסות להמנע ממוצרי חלב ולראות אם חל שיפור במצבו. אם התינוק ניזון מתחליף חלב יש לבחור בכזה המכיל פרוביוטיקה. קיימים תחליפי חלב מיוחדים המיועדים להקלה על העיכול במיוחד לתקופה זו, כמו מטרנה מהדרין ספיישל.
• שימי לב שפטמת הבקבוק תהיה עם חור קטן המאפשר זרימה מבוקרת וכן שהיא תהיה מלאה בנוזל על מנת למנוע בליעה של אויר, ועשי הפסקות מדי פעם לנשימה ולשחרור אויר (גרעפס). השתדלי שהתינוק לא יגיע רעב לארוחה כדי שלא יאכל מהר ויעמיס על קיבתו.
ומילה אחרונה לסיום, העוללים הקטנים מגיעים לעולמנו וצריכים להתרגל לכל כך הרבה דברים חדשים. גם מערכת העיכול שלהם צריכה להתחיל לעבוד ולפעמים זה גורם לכאבי בטן וגזים. הבשורה הטובה היא שאפשר להקל עליהם – אם על ידי תנוחות מיוחדות ואם על ידי תחליפי חלב אשר נועדו במיוחד להקלה על העיכול. אז שיעבור בקלות!
הכותבת היא שירה לוי, דיאטנית תזונה לתינוקות